Over Bas

De een houdt van sport, de ander is erdoor geobsedeerd (de freaks). En je hebt mensen zoals ik. Op mijn zesde jaar (1986) ging ik op tennis. Daarna volgden zwemmen, judo, voetbal en badminton en vanaf mijn achttiende drukte ik mij elke avond voor het slapen gaan op. En daar begon het allemaal mee. Al na een paar maanden zag ik resultaat: sterkere schouders, armen en borst. In 1998 nam ik een fitnessabonnement en werd al snel verliefd op de sportruimte met zijn atmosfeer.

Ik begon met trainen, want ik wilde graag aankomen en sterker worden, maar de progressie stagneerde al snel. Sterker werd ik wel in de eerste jaren (1998-2001), maar ik werd niet echt groter en zwaarder. In 2001 wisselde ik van sportschool. Voor het eerst kreeg ik begeleiding (YouTube bestond toen nog niet!). Toen ik een oefening voor mijn rug deed, reageerde mijn trainer met de woorden: “Wat je nu aan het doen bent, slaat helemaal nergens op! Ik ken mensen die trainen met de helft van jouw trainingsgewicht en die zijn veel meer ontwikkeld dan jij!”. Dit kwam binnen!

Ook ik leed aan de “vloek van de jeugd”: Je traint al een paar jaar en je denkt dat je professioneel bezig bent! We checkten mijn lichaamsstatus: 2001 > 193 cm groot, 75 kg met 17% vet. Niet echt superimposant. Tijd om te veranderen en mijn doel te bereiken: 80kg bij 10% vet. Daar zou ik al heel blij mee zijn. Ik ging op mijzelf wonen en kon zo meer voor de sport doen. In 2005 bereikte ik 99kg lichaamsgewicht met 19% vet. Massa is massa was toen het credo. “Goed werk Bas”, zei mijn trainer, “alleen je vetpercentage is veel te hoog!”. Vanaf dat moment werd ik nog serieuzer. Ik legde al snel de link tussen vooruitgang in sport en goed voor jezelf zorgen, en mijn belangstelling voor gezondheid werd echt een ding. Vanaf 2005 verdiepte ik mij steeds meer in de mens en zijn mentale en fysieke gezondheid.  

De periode 2011-2016 was een van mijn fanatiekste perioden. Ik ging nog maar heel af en toe stappen en dronk dus ook bijna geen alcohol meer. Ik trainde 5 * 1,5 uur in de week naast mijn wekelijkse 40 uur als zelfstandig industrieel elektrotechnieker (zzp’er) en volgde bijna elke zaterdag 100km van huis een opleiding tot gezondheidsbegeleider. Daar maakte ik kennis met anatomie & fysiologie, ziektebeelden, voeding, orthomoleculaire leer, kruidenleer, psychologie, ontgiftiging, pathologie, massagetechnieken, relaxatietechnieken, menselijke constituties, filosofie, bewegings- en bewustzijnstechnieken. Ik keek documentaires en lezingen van doctoren, amateurs en professionals op het gebied van sport en gezondheid en zette uiteindelijk één van mijn beste fysieke prestaties op het gebied van true natural bodybuilding neer: Bij een lengte van 193cm: 101kg met een vetpercentage van +/- 10-12% (fat free mass index van 24,7 – 24,4.) Niet slecht aangezien er in onze familie niet veel waren met specifieke genetische aanleg voor veel spiermassa.

Iedereen maakt fouten!

Natuurlijk heb ik in deze periode fouten gemaakt die leidden tot blessures, onnodige terugval en verminderde persoonlijke progressie op sport- en sociaal gebied. Dit zijn bij uitstek de momenten waarop je maar beter niet in de slachtofferrol kruipt, maar de zelfcontrole terugneemt. Je kunt namelijk ontzettend veel leren van fouten maken*. Ik hielp in die periode zoveel mensen met training en gezondheid dat mijn vrienden en familie mij in 2018 voor gek verklaarden dat ik hier mijn werk nog niet van had gemaakt. En zo werd in 2018 BAS Health & Supps / Strength & Fysique geboren. Nu kan ik eindelijk en structureel steeds meer mensen helpen om hun doelen te bereiken op het gebied van gezondheid, welzijn en sport.

*Grootste fouten die ik de eerste jaren maakte:

  • Te weinig luisteren naar en geen vragen stellen aan deskundigen en mensen met ervaring.
  • Niet weten waarom je een oefening doet. Welke spier activeer je? Wat wil je ermee bereiken?
  • Ego lifting = te vaak trainen met te veel gewicht
  • Als true natural bodybuilder te veel trainingsadviezen aannemen van mensen die niet natural zijn (mensen die gebruikmaken van synthetische hormonen)
  • Te weinig kijken naar de pioniers op voeding- en sportgebied. Voornamelijk 1800 – 1960
  • Ervan uitgaan dat elk product op voeding- en sportgebied veilig is en getest is op lange termijn
  • Dat full range of motion voor alles en iedereen goed is